POA_009_THEATRO_KATOIKIES_300dpi
POA_008_PROOPTIKO_THEATRO_300dpi
POA_007_KATOPSI_THEATRO_300dpi
POA_006_ESWTERIKO_B_KATOIKIA_300dpi
POA_005_PISINA_A_KATOIKIAS_300dpi
POA_004_KATOIKIES_300dpi
POA_003_OPSI PLAGIAS_300dpi
POA_002_SXEDIO GENIKIS KATATAKSIS_300dpi
POA_001_FLOIDES VRAXVN STO TOPIO_300dpi

Double holiday home with guesthouse and theater

A hillside on Andros is called to accommodate two houses of a total of 380m2 and a 400-person open air theater. The landscape is exceedingly beautiful, and exceedingly sensitive.

The geology of Andros is expressed on this site by layers of schist rock which project beyond the hillside, cantilevered for 1,50m or more. Together with the native vegetation and the steep slopesthey form the landscape character.

The clear intent for client and designers in such a beautiful place is to integrate the buildings and the theater as much as possible: by using the forms of the landscape itself.

The main design vocabulary is the cantilever, materials in the colors of the landscape – Andros stonework or concrete – and the surrounding vegetation. The buildings are composed of concrete slabs which create cavities in the landscape, and project dynamically out of it. The interior spaces are defined by stone bearing walls – constructed to the degree possible from the excavated rock – and glazing recessed deeply under the slabs. The walls are jagged in plan, following the forms of the landscape.

The theater is build of concrete which with time will weather to the colors of the surrounding rocks. Its main characteristic is the stage: a 12m diameter circle which projects 5m out of the hillside. The strict geometry of the benches melts into the surrounding landscape, while the control room is housed under a cantilevered slab which unifies it with the overhanging rocks.

The structures are enveloped in native vegetation, selected locally and multiplied in specialized nursery.

Location

Andros island, Greece

Area

380m2 , 400-person open air theater

Scope

Masterplanning, Architecture, Landscape Architecture

doxiadis+ Team

Thomas Doxiadis, Aris Petrou, Alexia Karakasi, Maria Charami, Aggeliki Mathioudaki

Project Team

Structural Engineer: KYMA
Mechanical Engineer: Cavoulakos
Topography: Georgios Mansolas