AST3_01
AST3_02
AST3_03
AST3_04
AST3_05

Four Seasons Astir Palace Vouliagmeni Greece

The historic 60’s resort necessitated total redesign of its outdoor spaces.

Activities were disconnected and valuable spaces were underutilized. The spectacular landscape was degraded. The elegant 60’s and 70’s aesthetic was destroyed by 80’s additions.

Functionally, we identified and re-established four zones (car traffic, hotels, “sea balcony” and seaside). The main addition was a new pool area that serves as an outdoor plaza, theater, event space, and connector between the two hotels. Conceptually, materials and aesthetics were simplified and rendered elegant, using the existing materiality of the spectacular landscape, providing seamless integration with it and drawing attention to it and to the sea. Design elements were inspired by the aesthetic of the hotels: gentle bending for Arion, a play of cell-like boxes for Nafsika. Special attention was paid to structures’ roofs, as they form part of the landscape seen from the hotels.

The scope included masterplaning through to construction documents and construction supervision. Elements designed included a new pool, pergolas, paving, lighting masterplan, earthworks and vegetation.

Location

Vouliagmeni, Greece

Area

65 Ha

Date

2016-2019

Scope

Landscape and Hardscape Architecture