MET13_01
MET13_02
MET13_03

Milos Residences, Cyclades, Greece

The untouched landscape of the plot and the overal area is dominated by a small hillock, where due to plot lines the houses must be located.

Wanting to preserve what was found by minimizing the building’s visual impact on the surroundings, but also to exploit the precious sea views, the house is nestled into the slope of the hill and most of its volume hidden underneath the earth like a snail and a linera volume disappearing in the land.

Only small volumes protrude, framing the views and signalling their presence, giving it the scale of the nearby traditional volumes and a very simple, almost poetic dimension.

The client brief demanded unusual working and storing spaces for an artist and a couple and emphasized the need for a central copula at its core. Approaching the building through a slit in the landscape, one enters on the lower level into a vaulted, solemn double height space. A wide, spiralled ramp leads up to the ground floor inside the space’s circular outline, pouring into the living room which is one of the two protruding volumes, and revealing the sea view at its end.

The building is built from the stone excavated to accommodate it and will harness the water of its terrace and surroundings. Being built into the hill it will be perfectly insulated in summer and winter and cross ventilation will be allowed through the small hole at the top of its dome.

Location

Milos, Cyclades, Greece

Typology

#Residential
#High-End Residential
#Residential Development

Area

50.000 m2, 1.300 m2 built areas

Scope

#Architecture
#Landscape Architecture
#Masterplanning
#Site Planning

doxiadis+ Team

Thomas Doxiadis, Ira Vonderthann, Aris Petrou, Alexia Karakassis, Aggeliki Mathioudaki

Project Team

Structural Engineer: Sofia Vamvouni
Mechanical Engineer: Gerasimos Vasilatos

Images

Konstantinos Koudounis, doxiadis+